Gedik Yatırım: ABD ekonomisinde ilgili belirsizlik, devam ediyor
İstanbul, 14 Nisan (Hibya)- Gedik Yatırım, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisinde artan tarifelerin etkisiyle ilgili belirsizliğin duyguyu bulandırmaya ve varlık sınıfları arasında oynaklığa yol açmaya devam ettiğini bildirdi.

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, ABD borsaları geride bıraktığımız hafta ABD-Çin ticaret anlaşmasına ilişkin umutların yeniden yükseltmesiyle volatil geçen bir haftayı yüksek bir notla kapattı.
S&P 500 yüzde 1,8, Nasdaq yüzde 2 ve Dow 618 puan yükseldi. Trump'ın Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145'e çıkarması ve Çin'in ABD ithalatına yüzde 125 oranında vergi koymasıyla ticaret gerginlikleri yoğunlaştı. Buna rağmen, Beyaz Saray'ın Başkan Trump'ın Çin'in bir anlaşma peşinde koşacağı konusunda iyimser olduğunu söylemesinin ardından piyasadaki duygu durumu iyileşme gösterdi.
Ekonomik cephede, Michigan Üniversitesi'nin araştırması tüketici güveninin 2022'den bu yana en düşük seviyede olduğunu, enflasyon beklentilerinin ise 1981'den bu yana görülmemiş bir zirveye ulaştığını gösterdi. Öte yandan, bilanço sezonu karışık banka sonuçlarıyla başladı. Wells Fargo yüzde 1 düşerken, Morgan Stanley yüzde 1,4 kazandı ve JPMorgan rekor gelir elde ettikten sonra yüzde 4 yükseldi.
Hafta boyunca S&P 500 yüzde 5,7, Nasdaq yüzde 7,3 ve Dow neredeyse yüzde 5 yükseldi ve Çarşamba günkü tarihi bir yükselişin de etkisiyle bir yıldan uzun süredir en iyi haftalık performanslarını sergilediler.Trump hafta sonu, telefon ve bilgisayarlar gibi öne çıkan elektronik ürünler için Cuma günü açıkladığı hem 125 yüzde ’lik Çin tarifesinden, hem de genel olarak uygulanacak 10 yüzde’luk tarifeden muaf tuttu. Ancak Pazar günü yapılan açıklamada muaf tutulan ürünlerin sadece başka bir tarife kategorisine taşındığını, yetkililerin yarı iletken ve tüm elektronikler için tedarik zincirini inceleyeceğini belirtti. Trump, kararlarını yakında açıklayacağını, yarı iletkenler için vergi oranına dair detayları önümüzdeki günlerde duyuracağını belirtti.
Bu hafta, piyasalar ticaret cephesindeki gelişmeleri izlemeye devam ederken küresel piyasaların oldukça hassas kalması bekleniyor. Özellikle ABD ekonomisinde artan tarifelerin etkisiyle ilgili belirsizlik, duyguyu bulandırmaya ve varlık sınıfları arasında oynaklığa yol açmaya devam ediyor. Aynı zamanda, Goldman Sachs, Bank of America ve Citigroup gibi büyük finans kuruluşlarının yanı sıra Johnson & Johnson, Abbott Laboratories, American Express, Blackstone, UnitedHealth Group ve Netflix'in rapor vermesiyle ABD kazanç sezonu hız kazanacak. Ekonomik takvimde, önemli veri yayınları arasında ABD perakende satışları ve endüstriyel üretim, Çin'den Q1 GSYİH büyüme rakamları, Almanya'nın ZEW ekonomik duygu endeksi, İngiltere enflasyonu ve işgücü piyasası verileri ve Japonya ve Hindistan'dan TÜFE okumaları yer alacak. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası, Kanada Bankası, Türkiye Merkez Bankası ve Kore Bankası dahil olmak üzere birkaç büyük merkez bankasının politika kararlarını açıklaması planlanıyor.
Euro Bölgesi
Avrupa’da, bu hafta tüm gözler Avrupa Merkez Bankası'nın 17 Nisan'daki politika toplantısında olacak. Piyasalar Haziran'dan bu yana yedinci kez faiz indirimi bekliyor. Çünkü Başkan Trump'ın kapsamlı tarife önlemleri Euro bölgesinde resesyon korkularını körüklüyor. Avrupa borsaları, küresel durgunluk korkularını yeniden alevlendiren ve ABD varlıklarından agresif bir şekilde uzaklaşmayı tetikleyen ABD ile Çin arasındaki artan ticaret gerginliklerinin hakim olduğu çalkantılı bir haftayı sonlandırarak erken kazanımlarını tersine çevirdi. STOXX 50 yüzde 0,6 düştü ve daha geniş STOXX 600 yüzde 0,2 geriledi. Kurumsal cephede, Novartis hisseleri şirketin ABD'ye 23 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmasının ardından yüzde 2,5 yükselirken, Stellantis, birinci çeyrek araç sevkiyatlarında yıllık bazda yüzde 9'luk bir düşüş raporunun ardından yüzde 3,8 düştü. Geride bıraktığımız hafta boyunca her iki endeks de kayıplar kaydetti, STOXX 50 yüzde 2, STOXX 600 ise yüzde 2,1 düştü. Bu hafta veri cephesinde, Almanya'nın ZEW Ekonomik Duygu Endeksi'nin ticaret gerginlikleri ortasında kötüleşen yatırımcı güvenini yansıtarak yedi aylık düşük seviyeye gerilemesi öngörülüyor. Euro bölgesi sanayi üretiminin de Şubat ayında daralması bekleniyor. İngiltere'de, bir dizi önemli makroekonomik veri enflasyon ve işgücü piyasası dinamikleri hakkında daha fazla bilgi sağlayacak. Ana TÜFE'nin Mart ayında yüzde 2,7'ye düşmesi, çekirdek enflasyonun ise yüzde 3,4'e düşmesi bekleniyor; her ikisi de üç aylık düşük seviyelere işaret ediyor. İşsizlik oranının yüzde 4,4'te sabit kalması muhtemelken, ücret artışının hafifçe ılımlılaştığı görülüyor. Diğer önemli yayınlar arasında Almanya'nın üretici ve toptan fiyat endeksleri, İtalya'nın ticaret dengesi, İngiliz Perakende Konsorsiyumu'ndan perakende satış verileri ve İsviçre'nin ticaret rakamları yer alıyor.
Türkiye
Kurda yataya yakın seyirlerin izlendiği bir hafta geride bırakıldı. Açıklanan verilerin fiyatlamalara etkisi sınırlı kaldı. Bu hafta gözler Perşembe günkü TCMB faiz kararında olacak. Son dönemdeki gelişmeler sonrası TCMB’nin faiz kararı ve karar metnindeki yönlendirmesi önemli olacak. Yurt dışı tarafta ticaret savaşları büyük belirsizlik yaratıyor. ABD ekonomisinde resesyon ve enflasyon endişeleri hakim görülüyor. Fed’in bu süreçte izleyeceği yol haritası özellikle faiz politikası açısından önemli olacak. Son süreçte dolar endeksinde zayıflama Temmuz 2023’deki seviyelerin altına sarktığı izlendi. Bugün ABD’de veri akışı sakin. Yurt içerisinde ise şubat ayına ilişkin cari işlemler dengesi açıklanacak olup, beklentimiz 4,5 milyar dolarlık cari açık verilmesi yönünde izleniyor.
Hibya Haber Ajansı